Befintlig kund?

Gmails auto-unsubscribe är hjälp, inte stjälp

Gmail lanserade nyligen den nya funktionen auto-unsubscribe. I de flesta utskick syns länken ”Avsluta prenumeration” strax intill avsändarens namn och adress, vilket gör det lättare och mer tydligt för mottagare att avregistrera sig från nyhetsbrev de inte längre vill ha. Många hör av sig och undrar om de borde vara oroliga för antalet avregistreringar framöver. Tvärtom, säger vi.

 

gmail-auto-unsubscribe

 

Vad som sker tekniskt är att Gmail letar upp brevhuvudet List-Unsubscribe som innehåller mailets avregistreringslänk (du vet den där som du alltid bör ha med någonstans i ditt utskick). Gmail lägger avregistreringslänken extra synlig högst upp och mottagaren behöver inte lägga dyrbar tid och kraft på att leta efter den i själva mailet.

 

Som alltid när giganten Google genomför förändringar på e-posttjänsten kommer frågan upp; vad innebär det här för oss som arbetar med e-postmarknadsföring? Kommer vi se en våldsam ökning av avregistreringar från Gmail-användare? Kanske. Kanske inte. En sak är säker: om det blir så är det i huvudsak av godo.

 

Vill de inte ha fler mail, tvinga dem inte
Först ska vi komma ihåg att det här knappast är något nytt – Hotmail har exempelvis använt en liknande lösning under lång tid. Genom att prenumeranterna får ett enkelt sätt att avregistrera sig minskar risken för att de felaktigt markerar dina mail som skräppost. De kommer också välja att hellre avregistrera sig än att bara ignorera dina framtida mail, och eftersom Gmail mäter engagemang för att avgöra hur inkommande mail ska klassificeras, så är avregistrering betydligt bättre än ignorans när det kommer till framtida leveransbarhet. För att göra en lång historia kort; auto-unsubscribe är en win-win-lösning för både dig och dina prenumeranter!

 

Som alltid handlar det om att skicka relevanta mail som mottagaren har nytta och glädje av. Om en mottagare inte längre vill ha mail från dig finns det ingen anledning att göra det svårt eller omständligt att avregistrera sig – dessa mottagare är inte intressanta för dig och det innebär bara större problem när de väljer att markera mailen som skräppost.